Ons Aanbod


Onderzoek


We starten een traject altijd met een onderzoeksfase. Hierbij maken we onder andere gebruik van het MASIC-3 interview. Zo leren we het gezin en de overige betrokkenen goed kennen en kunnen we ontdekken welke factoren er voor hebben gezorgd dat het ouders niet lukt om er samen uit te komen. We vinden dan antwoorden op vragen als: hoe was de relatie voor de scheiding, wat was de reden van de scheiding, hoe is de scheiding verlopen en hoe staat het met de veiligheid voor elk gezinslid. Als we deze zaken helder hebben, maken we een plan op maat.


Therapie voor kinderen en jongeren


Kinderen en jongeren met diverse hulpvragen kunnen bij ons terecht. Zo zien wij regelmatig kinderen met trauma, autisme, ADHD, kinderen met emotie regulatie problematiek of kinderen die die niet lekker in hun vel zitten door negatieve ervaringen en/of een negatief zelfbeeld. Uniek in ons aanbod is de ervaringsgerichte manier van werken. Zo kan het zijn dat wij animal assisted interventies inzetten wanneer dit aansluit bij de hulpvraag en interesse van het kind.

ACT4kids is een vorm van cognitieve gedragstherapie die regelmatig wordt ingezet. Deze therapievorm leert kinderen mee te bewegen met dat wat het leven biedt. Accepteren dat dingen moeilijk mogen zijn hoort daar ook bij. De therapie geeft mooie inzichten hoe om te gaan met deze moeilijke dingen om uiteindelijk op je hartenpad te komen. Ook geven wij Psycho-educatie. Hierbij krijgt het kind uitleg over zijn of haar diagnose. Ouders/ opvoeders worden ook meegenomen in dit proces. Psycho- educatie is vaak heel helpend voor zowel het kind als voor de ouders. Het zorgt voor mooie inzichten en wederzijds begrip.


Plan op Maat


Wanneer uit het onderzoek blijkt dat ouders voldoende gemotiveerd zijn om met elkaar samen te gaan werken, gaan wij hen daarbij ondersteunen, meestal door samen met de ouders een gezamenlijk ouderschaps- en communicatieplan op te stellen en dit met hen te implementeren. We werken daarmee toe naar Coöperatief ouderschap of Co-ouderschap.

Uit het onderzoek kan echter ook blijken dat het niet verstandig is om de ouders te laten samenwerken omdat dit in hun geval meer kwaad dan goed doet en voor de kinderen te veel onrust geeft. In die gevallen adviseren wij een traject naar Parallel Solo Ouderschap.

Daarnaast kan ook uit het onderzoek blijken dat samenwerking op termijn wellicht wel mogelijk is. In dat geval wordt er voor gekozen om elke ouder eerst een individueel traject aan te bieden, en als het mogelijk blijkt alsnog toe te werken naar Coöperatief ouderschap of Co-ouderschap.
Welke keuze er ook gemaakt wordt, ons aanbod is altijd maatwerk, passend bij de unieke situatie van het betreffende gezin.


Sinds medio 2020 is Gezinspraktijk De Kast gecontracteerd voor Specialistische Jeugdhulp binnen de Friese gemeenten. Om voor volledige vergoeding van een traject in aanmerking te komen dient u aangemeld te worden via het gebieds- of wijkteam van de gemeente waar uw kind staat ingeschreven.




Bij het samenstellen van een Plan op Maat maken wij onder meer gebruik van de onderstaande methodieken:


ONS - Ouderschap Na Scheiding.


Ouderschap Na Scheiding is een vorm van scheidingsbemiddeling waarbij ouders via een gestructureerde methodiek geholpen worden op constructieve wijze te overleggen en zij zodoende zorgen dat de kinderen een regelmatig en onbelast contact ervaren met hun beide ouders.

Meer informatie: www.nji.nl/interventies/ouderschap-na-scheiding

 

SCHIP-aanpak


De SCHIP-aanpak is erop gebaseerd dat conflict ook verlies met zich meebrengt en dat een verlies regelmatig tot een conflict leidt. Verlies van vertrouwen, zekerheden of liefde. Bij een scheiding gaat dit verlies nog verder als mensen hun huis, of kinderen (deels) verliezen. Bij relatieproblemen of scheiding is het daarom niet genoeg om een conflict te hanteren maar moeten ook de verschillende manieren van verliesverwerking aandacht krijgen. Pas dan kan er opnieuw worden verbonden, afspraken gemaakt worden omtrent de toekomst, en pas dan kunnen (ex-)partners ook samen ouders zijn voor de kinderen.

Meer informatie: www.schipaanpak.com/de-schipaanpak

 

STIEFCIRKEL  (De mijne zijn de liefste)


Dit model is ontwikkeld door Stiefacademie Nederland en geeft handvatten op welke wijze ondersteuning kan worden gegeven in situaties waar de dynamiek in het systeem voor verwarring zorgt. Deze verwarring maakt dat de leden van het stief-systeem (maar ook hulpverleners) soms door de bomen het bos niet meer zien. De onderwerpen loyaliteitsconflicten, rouw, hechting en de verschillende opvoedstijlen krijgen hierbij ruim de aandacht.

Meer informatie: www.stiefacademienederland.nl


ACT4Kids therapie


ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy en ACT4Kids is speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren en sluit daarom veel beter aan bij de psychologische en neurologische ontwikkelingen van kinderen en jeugdigen. ACT4kids is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar. Naast een specifieke therapie, is ACT vooral ook een methodiek die kinderen en jongeren kan helpen bij de manier waarop ze in het leven willen staan. Het is een methodiek die breed toepasbaar is in de verschillende levensgebieden van kinderen en jongeren en die helpt op weg naar volwassenheid.

Meer informatie: https://www.elephantsandcats.be/wat-is-act/


KIES voor het KIND


KIES is een manier om kinderen met gescheiden ouders, in een groep of individueel te begeleiden. Dat kunnen allerlei scheiding situaties zijn. De scheiding is kort of al langer geleden, de scheiding verloopt zoals een gemiddelde scheiding of wat moeizamer, er worden wel of geen problemen ervaren. Alle trajecten van KIES zijn gericht op het perspectief van het kind, de behoefte en het welzijn van het kind bij scheiding en het leren omgaan met de lastige dingen die een scheiding met zich kan meebrengen. KIES professionals behartigen de belangen van de kinderen en jongeren.

Meer informatie: www.kiesvoorhetkind.nl



PSO - Parallel Solo Ouderschap


In het PSO traject krijgen de ouders elk een eigen coach/begeleider en is er voor de kinderen een aparte hulpverlener. De coach staat naast de individuele ouder om te helpen uit te zoeken hoe hij/zij het eigen leven met de kinderen wil inrichten, en hem/haar te helpen zijn/haar eigen verantwoordelijkheid voor de kinderen te nemen. Hierbij werken de ouders niet direct samen, maar blijven ze wel rekening houden met het feit dat hun kind twee ouders heeft en dat dat kind van hen allebei wil en mag blijven houden. We maken hierbij gebruik van de methode “blijven staan ondanks de storm” van Vanessa Maas.

Meer informatie: www.nji.nl/scheiding/welke....#parallel-ouderschap

 


Share by: